Tradičné Dni mesta Košice budú obohatené o niekoľko noviniek

17.04.2013 Košice

Košice 17. apríla (TASR) – Tridsať hlavných a približne štyridsať sprievodných podujatí sľubuje počas tohtoročných osláv Dní mesta Košice primátor východoslovenskej metropoly Richard Raši. Na Košičanov a návštevníkov Košíc počas prvého týždňa v mesiaci máj čakajú ľudové, kultúrne, historické, gastronomické, ale i športové podujatia. Rodiny s deťmi, mladí i starší si v tohoročnom mimoriadne bohatom programe 19.ročníka osláv Dňa mesta Košice nájdu tradičné, ale aj celkom nové podujatia plné prekvapení.

„Už tradične sa Dni mesta uskutočňujú v termíne 30. apríla až 8. mája. V tomto roku na nich nadviaže akcia EHMK Dni Pentapolitany a 10. mája sa tu uskutoční Deň Európy,“ povedal Raši. Poznamenal, že v rámci osláv sa uskutočnia obnovené Košické Benátky. „Vlani sme mali prihlásených šesť lodí, tohto roku je to už šestnásť,“ dodal. Zúčastniť by sa mala aj loď z mestskej časti Luník IX. Primátor pozval osobitne na súťaž vo varení guláša, ktorá sa uskutoční v priestoroch Rodošta a tiež na primátorskú kvapku krvi. Oslavami Dňa mesta Košice si už tradične Košičania pripomínajú udelenie prvej európskej mestskej erbovej listiny Košiciam panovníkom Ľudovítom Veľkým dňa 7. mája 1369.

Začiatok aktivít odštartuje stavanie mája

Začiatok rozmanitých aktivít odštartuje stavanie mája spojené s nefalšovanou košickou ľudovou tancovačkou na Hlavnej ulici, ktorými si návštevníci môžu pripomenúť folklórne tradície a ľudové zvyky. V neskoršom programe sa môžu najmä deti tešiť na Otvorenie sezóny detskej železnice a na jazdu 129-ročnouparnou mašinkou Katka na Alpinku, zamilovaní si budú môcť vymieňať bozky na Bozkávačke pod čerešňou, športovci načerpať endorfíny na charitatívnom štvorkilometrovom behu VSE City Run. „Spoznať nie len svoj región, ale aj Slovensko a Európu budú môcť všetci na náučných podujatiach Deň Európy a Deň Slovenska a do histórie sa vrátime prostredníctvom dobovej ukážky o autentickom verbovaní do žoldnierskej roty či Rytierskych slávností Košice 1473,“ doplnil primátor.

Novinkou tohoročných osláv Dňa mesta Košice bude veľká spoločensko-kultúrna prezentácia jedného z najstarších miest starého kontinentu – Petrohradu, či koncert hviezd a módna prehliadka na schodisku Magistrátu mesta Košice.

„O našom meste sa od začiatku tohto roka venovaného kultúre a umeniu hovorí v prestížnych svetových médiách. Všetci sa zhodujú v tom, že Košice sa oplatí vidieť a zažiť na vlastnej koži. Srdečne Vás všetkých pozývam na oslavy Dňa mesta Košice 2013, ktoré sa konajú nielen pri príležitosti výnimočného dňa našej histórie, ale po prvý krát prebiehajú v Európskom hlavnom meste kultúry. Príďte do ulíc mesta vytvoriť tú jedinečnú atmosféru, o ktorej hovorí už aj CNN a BBC,“ doplnil Raši.
 

Vyberte región